İTALYA VİZESİ NASIL ALINIR?

314

Italya’ya gitmek isteyen Türk vatandaşlarından Umuma Mahsus (Bordo) Pasaport hamilleri vizeye tabidir. Hususi, Hizmet ve Diplomatik Pasaport hamilleri ise 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla, Italya’ya yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır. Italya vize başvurusu için gereken evraklar kişinin meslek grubuna göre değişmek ile beraber Italya vizesi için kişin 26 Eylül 2014 yılından sonra çıkan yasa gereği parmak izi taramasına girmesi zorunlu tutulmuştur. Bu tarihten sonra Italya vize başvurusu için verilen parmak izinden sonra herhangi bir ekstra durum yaşanmaksızın kişinin 5 (beş) yıl süre ile yeniden parmak izi vermeden yani şahsen başvuruya katılmadan vize başvurusu yapması kabul edilecektir.

Italya vize işlemleri için Italya Konsolosluğu tarafından atanan resmi başvuru merkezi 2017 yılı itibari ile VFS GLOBAL tam yetkili kurumdur. Yetki alanı gereği kişiler ikamet şehirlerine göre; Ankara, İstanbul Avrupa, İstanbul Anadolu, İzmir, Gaziantep,  ve Antalya şehirlerinden parmak izlerini vererek başvuru yapabilirler. Italya vize işlemleri C Tipi vizeler ( kısa süreli 90 güne kadar olan vizeler) olmak koşulu ile yalnızca VFS GLOBAL ofislerinden yapılmaktadır. Italya vizesi randevusu, vize başvurusu ve başvuru sonrası işlemler için kişiler yine bilgilerini VFS GLOBAL ofislerinden öğrenebilirler. Italya Konsolosluğu’nun iş yükü bu sayede hafifletilmiş olup başvuru sahiplerinin işlem süreleri daha kısa süreye indirilmiştir. Italya Konsolosluğu’ndan D Tipi ( uzun süreli 90 günden fazla ) vize başvuruları kabul edilmektedir. Aile Birleşimi, Çalışma vizesi, Eğitim vizesi gibi başvuru türleri için başvuru sahipleri İstanbul Italya Konsolosluğu veya Ankara Italya Büyükelçiliği’ne başvuruda bulunabilirler. Italya vize randevusu D Tipi vizeler için telefon ile VFS GLOBAL Çağrı Merkezinden, C Tipi vizeler için VFS GLOBAL web sitesinden pasaport bilgileri ile alınmaktadır.

Italya vizesi sonuçlanma süresi başvurulan vize türüne, kişinin mesleki durumuna ve pasaport özgeçmişine ( daha önce almış olduğu vizelere) göre değişmekle beraber ortalama olarak C Tipi vizelerin yasal işlem süresi 10 iş günüdür. Acil durumlar için sonuçlanma süresinin kısaltılması adına durumu kanıtlayan resmi belgelerin sunulması halinde işlem süresi konsolosluğa bağlı olarak daha kısa olabilir.  D Tipi vizeler için Italya vizesinin sonuçlanma süresi ortalama olarak 30 iş günüdür. Sonuçlanma süresi tamamıyla konsolosluk ve elçiliğe bağlı olarak bazen daha uzun veya daha kısa olabilir.

Italya vize ücreti kişinin gidiş amacı ve vize başvurusu türüne göre değişmektedir. Italya Konsolosluğu’nun ve VFS GLOBAL Ofislerinin almış oldukları işlem ücretleri bulunmaktadır. Her vize başvurusunda bulunan kişiler bu ücreti ödemek ile yükümlüdür. Vizenin olumsuz olması halinde bu ücret konsolosluk tarafından geri iade edilmez. Bazı özel durumlar için vize ücretinden muaf tutulan başvuru sahipleri olabilir.

Italya vizesi alınırken dikkat edilmesi gereken husular; kişinin ilk etapta pasaport bilgileri ile evraklarının tam hazır olacağı zaman dilimi için randevu alması gerekmektedir. Kişinin mesleki durumuna göre hazırlayacağı evraklar değişiklik göstermetedir. Çalışan, İşveren, Kamu Kurumu Çalışanı, Öğrenci ve Emekli olmak gibi meslek grupları için evrak listesi değişiklik göstermektedir. Kişi randevu gününde hazırlamış olduğu evraklar ile VFS GLOBAL Ofisine parmak izi için gider ve işlemleri tamamlanıp evrakları içeri sunulduğu andan itibaren vize başvuru süreci başlar. Ortalama olarak 10 iş günü işlem süresi olan bu zaman diliminde kişi pasaport takibini VFS GLOBAL web sitesi üzerinden ve VFS GLOBAL ofislerinden sağlayabilmektedir. Pasaport sonucu çıktığında başvuru sahibi pasaportunu kimliği ile VFS GLOBAL Ofislerinden teslim alabilir veyahut vekalet verdiği kişi aracılığı ile pasaportunun teslim alınmasını sağlayabilir.

D Tipi vizeler için ise başvuru sahibi ikamet etmiş olduğu şehre bağlı olarak Italya Konsolosluğu veya Italya Büyükelçiliği’nden telefonda randevu alıp vize başvurusunda bulunabilirler. Uzun süreli; Aile Birleşimi, Çalışma Vizesi, Eğitim Vizesi gibi türler için başvuruda bulunan kişiler bizzat konsolosluk veya elçiliğe gitmek ile yükümlüdürler. Mülakat sonucu evraklarını teslim ettikten sonra yasal işlem süresi içerisinde vize sonucu basılmış pasaportları kişilere kargo yolu ulaştırılmaktadır.  D Tipi ( uzun süreli ) vizeler C Tipi ( kısa süreli) vizelere göre daha uzun sürede sonuçlanmaktadır. Bu sebeple kişinin acil gitme durumları için en erken sürede vize başvurusunda bulunmaları gerekmektedir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen adınızı buraya girin