Hırvatistan Vize Çeşitleri

525

Hırvatistan Vize Çeşitleri

Hırvatistan Aile/Akraba Ziyareti

Hırvatistan VizesiHırvatistan Vize Çeşitleri içinde kıs süreli olarak adlandırılabilecek olan Hırvatistan Aile/Akraba Ziyareti için gerekli olan evrak listesinin doğru bir şekilde hazırlanması gerekmektedir. Hırvatistan vize işlemleri için yapılacak başvurular iki şekilde yapılabilmektedir. Hırvatistan Konsolosluğu / Büyükelçiliği’ne ya da vize başvuru merkezleri ile akrediteli acenteler Hırvatistan vize başvuruları yapılabilmektedir.  Hırvatistan Aile/Akraba Ziyareti için gerekli olan evraklar şöyledir:

  • Geçerlilik özellikleri taşıyan pasaport,
  • Hırvatistan vize başvuru formunun Hırvatça, İngilizce ya da Türkçe olarak doğru bir şekilde doldurulmuş olması ve sonrasında çıktısı alınarak başvuru yapan kişinin ıslak imzalı bir şekilde hazırlanması gerekmektedir.
  • Biometrik özellikte ilk kez kullanılan iki adet vesikalık fotoğraf,
  • Hırvatistan Konsolosluğu / Büyükelçiliği’ne hitaben yazılmış vize talep dilekçesi,
  • Başvuru yapan kişi ile ilgili tam vukuatlı nüfus kaydı örneği ile kimlik fotokopisi,
  • Başvuru yapan kişinin mesleki durumunun belgelenmesi,
  • Hırvatistan Aile/Akraba Ziyareti yapacak olan kişinin mali durumunu destekleyecek evraklar,
  • Hırvatistan Aile/Akraba Ziyareti yapan kişinin bağlı olduğu kurum / şirket / firma ile ilgili belgeler,
  • Hırvatistan Aile/Akraba Ziyareti için Hırvatistan’dan yollanan resmi olarak hazırlanıp yollanmış davetiye,
  • Hırvatistan Aile/Akraba Ziyareti yapacak olan kişinin ulaşım rezervasyon bilgileri seyahatin yapılacağını desteklemek amacı ile beyan edilmelidir.
  • Hırvatistan Aile/Akraba Ziyareti yapan kişinin tüm seyahati kapsayacak şekilde hazırlanmış 30 000 Euro değerinde seyahat sağlık sigortası başvuru sırasında teslim edilecek dosya içinde mutlaka olmalıdır.

Hırvatistan’da az miktarda yaşayan Türk vatandaşları ile ilgili olan vize Hırvatistan aile/akraba ziyareti vizesidir. Çünkü bu kişilerin Turkiye’de yaşayan yakınlarının kimi zaman Hırvatistan’a aile/akraba ziyareti amacıyla geldikleri bilinmektedir. Böyle durumlar için Hırvatistan Devleti tarafından sunulan vize imkanı da Hırvatistan aile/akraba ziyareti vizesidir. Bu bağlamda Hırvatistan’da ikamet eden şahısın, Türkiye’den ziyaret için gelmesini istediği yakını / aile bireyi hakkında bazı güvenceleri resmi kanallar ve belgelerle Türkiye’deki başvuru sahiplerine iletmesi ve bu belgelerin Hırvatistan vize başvurusu esnasında sunulması gerekmektedir.

Hırvatistan Turistik Vize

Hırvatistan vize çeşitleri için gerekli olan evraklar, yapılması gereken işlemler seyahat türüne ve süresine göre farklı şekilde hazırlanabilmektedir. Hırvatistan Turistik Vize ise kısa süreli seyahatler için uygulanan vize prosedürüne göre yapılmaktadır. Hırvatistan Turistik Vize başvurusu için Hırvatistan Konsolosluğu / Büyükelçiliği ya da vize başvuru merkezleri ile akrediteli acentelerle yapılabilmektedir. Hırvatistan turistik vize için hazırlanması gereken evraklar şunlardır:

  • Beyan edilmesi gereken pasaportun geçerlilik özelliklerini taşıyor olması gerekmektedir.
  • İki adet biometrik fotoğraf daha önce kullanılmamış olması ve son 3 ay ya da daha yakın bir tarihte çekilmiş olması gerekmektedir.
  • Hırvatistan vize başvuru formunun istenen formatta doğru ve eksiksiz bilgilerle doldurulmuş olması ve ıslak imzalı olarak beyan edilmesi gerekmektedir.
  • Vize talep dilekçesi hazırlanırken Hırvatistan Konsolosluğu / Büyükelçiliği’ne hitap edilerek yazılmalıdır.
  • Başvuru yapan kişinin mali durumunun belirtildiği evraklar,
  • Hırvatistan Turistik Vize başvurusu sahibinin mesleğine dair belgeler,
  • Hırvatistan Turistik Vize müracaatında bulunan kişinin finansal durumu ile ilgili belgeler,
  • Hırvatistan Turistik Vize müracaattı yapan kişinin çalıştığı kurumla ilgili belgeler,
  • Seyahatin yapılacağını kanıtlayıcı gidiş – dönüş uçak bileti ile konaklama ile ilgili otel rezervasyon bilgileri,
  • Tam vukuatlı nüfus kaydıyla birlikte kimlik fotokopisi,
  • Hırvatistan Turistik Vize seyahat tarihlerini kapsayacak şekilde hazırlanmış 30 000 Euro tutarında herhangi bir sağlık, tedavi kaza vb. gibi sağlık sorunları için masrafların karşılanabileceği seyahat sağlık sigortası olması gereken evraklardan biridir.

Hırvatistan hem yaz hem kış ayrı doğal güzellikler barındıran çoğunlukla yeşil bir ülke olarak Türkiye’den her yıl binlerce turistin uğrak yeri olmaktadır. Doğal güzellikleri ve Avrupa Birliği üyesi olmasına karşın oldukça ucuz imkanlarda turizm faaliyetleri sunabilen Hırvatistan’a yapılan turistik vize başvurularının sayısı her geçen gün yukarı doğru bir ivme kazanarak devam etmektedir. Hırvatistan turistik vizesi için VFS Global Hırvatistan vize başvuru merkezlerine sunulması gereken başvuru dosyasındaki en önemli elemanlar konaklama ve ulaşım rezervasyonlarıdır.

Hırvatistan Ticari Vize

Hırvatistan vize çeşitleri içinde yer alan ve kısa süreli seyahatlerde uygulanan prosedür ile verilen Hırvatistan Ticari Vize için yapılacak başvurular anlaşmalı acenteler ile vize başvuru merkezleri ikinci alternatif olarak başvurulacak resmi kurumlardır. Ancak istenildiği takdirde Hırvatistan Konsolosluğu / Büyükelçiliği’ne de başvuru yapılabilmektedir. Gerekli desteği ve danışmanlığı alabilmek için acenteler ile vize başvuru merkezleri ile irtibata geçilip Hırvatistan Ticari Vize işlemleri prosedürleri yerine getirmek zaman kaybını önleyecektir. Hırvatistan Ticari Vize işlemleri için hazırlanması gereken evraklar ise şöyledir:

  • Prosedür şartlarına uygun olan, on yılı aşmayan, seyahat sonrasında geçerliliği 6 ay devam eden ve vize işlemlerinin yapılabileceği iki sayfası olan pasaport,
  • İlk defa Hırvatistan Ticari vize başvurusunda kullanılacak ve en yakın tarihte çekilmiş iki biometrik fotoğraf,
  • Hırvatistan Ticari vize başvuru formunun Hırvatça ya da İngilizce olarak istenilen dilde doldurulmuş olması,
  • Hırvatistan’da bulunan firma / şirket / kurum tarafından resmi bir şekilde hazırlanmış davetiye,
  • Tam vukuatlı nüfus kaydının aslı ile nüfus cüzdanı fotokopisi,
  • Seyahatin yapılacağına dair destekleyici gidiş dönüş ulaşım ve konaklama ile ilgili rezervasyonlar,
  • Hırvatistan vize başvurusu yapan kişinin bankadan alınan mali durum belgeleri,
  • Hırvatistan ticari vize sahibinin mesleğinin ne olduğunu bildiren resmi evraklar,
  • Hırvatistan ticari vize sahibinin çalıştığı yerle ilgili evraklar,
  • Gidiş dönüş tarihlerini içine alan 30 000 tutarında seyahat sağlık sigortası olası sağlık problemlerinde masrafların karşılanması için Hırvatistan ticari vize başvurusunda istenmektedir.

Türkiye ile Hırvatistan arasındaki gelişen ithalat – ihracat ve yatırım ilişkilerinin bir sonucu olarak her sene Türkiye’den, Hırvatistan’a belli miktarlarda iş seyahati amaçlı ziyaretler düzenlenmektedir. Hırvatistan topraklarında iş anlaşması imzalamak, iş toplantısı ve fuarlara katılmak amacıyla başvurulması gereken vize türü Hırvatistan ticari vizesidir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen adınızı buraya girin